Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler…

Gebe kalmadan önce bazı önemli noktaları dikkate almak, hem sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Gebe kalmadan önce yapılması gerekenleri sizler için listeledik:
Hekim ziyaret planı yapmak: Bir çocuk sahibi olmaya karar verildikten sonra tıbbi konularda ilk olarak bir hekime danışmalıdır. Hekim kişinin sağlık durumunu kontrol edecek, bazı tetkikler yapacak ve aldığı ilaçlar hakkında bilgi toplayacaktır. Hekim tarafından ayrıca kişinin beslenme alışkanlıkları, kilosu, alkol ve sigara gibi alışkanlıkları da gözden geçirilecektir.
 
Folik asit alımı: Gebe kalmadan en az 1 ay öncesinden folik asit desteği alınmalıdır. Günlük olarak alınacak 400 mg folik asit desteği bebekte oluşabilecek sinir sitemi bozuklukları riskini azaltacaktır. Ayrıca folk asit alımı diğer doğum kusurlarını da önlemeye yardımcı olacaktır. Folik asit alımı gebeliğin ilk 3 ayında da devam etmelidir.
Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı: Bu tür maddelerin kullanımı da kesinlikle terk edilmelidir. Tüm bu maddeler düşük yapma, erken doğum ve düşük kilolu bebek doğurma riskini oldukça artırmaktadır.
 
Daha şimdiden sağlıklı gıdalar tüketmeye başlamak: Sağlıklı bir gebelik için sağlıklı beslenmeye erkenden başlamak gerekir.
Kafeinli içecekleri mümkün olduğunca azaltmak: Fazla miktarda kafein tüketimi doğurganlığı olumsuz yönde etkilemekte ve ayrıca düşük yapma riskini de artırmaktadır.
Kiloyu kontrol altında tutmak: Normal kiloda olmak gebe kalmak isteyen bir kadın için oldukça önemli bir avantajdır. Vücut kitle indeksi düşük veya fazla olan kadınlar bu açıdan dezavantajlı durumdadır.
 
Balık tüketimine özellikle önem vermek: Gebe kalmaya karar verdikten sonra balık tüketimini artırmak oldukça faydalı etkiler gösterecektir.
 
Egzersiz programı uygulamak: Her gün yapılacak düzenli egzersizlerin sağlıklı bir hamilelik için önemi büyüktür. Gebe kalmadan önce egzersizlere başlanmalı ve sağlıklı gebelik için iyi bir başlangıç yapılmalıdır.
 
Gebelik öncesi diş bakımını yaptırmak: Gebelik boyunca hamile bayanlarda artan hormonların etkisiyle de diş eti rahatsızlıkları görülebilmektedir. Fakat gebelik öncesi alınacak önlemlerle bunlar azaltılabilir. Bunun için de mutlaka diş hekimine görünerek gerekli bakım ve tedavi yaptırılmalıdır.
Ruh sağlığını iyi tutmak: Özelikle depresyon sorunu olan, ruhsal olarak kendini iyi hissetmeyen kadınların gebelik süreçleri de daha zor geçmektedir.
 
Enfeksiyonlardan uzak durmak: Bunun içinde beslenmeye dikkat etmek gerekecektir. Özellikle pastörize edilmemiş yumuşak peynirler ve diğer süt ürünlerinden, çiğ ya da az pişmiş kırmızı ve beyaz etten uzak durulmalıdır. Çünkü bu besinler vücut için zararlı olabilecek bakteriler barındırmaktadır. Bu bakteriler ölü doğum ve düşük yapma riskini artırmaktadır.
Kişisel temizliğe önem verilmelidir. Ayrıca yiyecekleri hijyenik koşullarda hazırlamalı ve bol suyla yıkanmalıdırlar. Yemek yapmadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Gıda güvenliği için yiyecekler buzdolabında 2-4 derece arsında tutulmalı ve buzdolabının dondurucusu da -18 dereceye ayarlanmalıdır.
Bahçe işleriyle uğraşırken mutlaka eldiven giyilmelidir. Grip mevsiminde de mutlaka grip aşısı olunmalıdır. Tüm bunlar gebeliğe harika bir adım atmak, enfeksiyonlardan uzak durmak adına gerekli önlemlerdir.
Çevrenin olumsuz etkilerinden kurtulmak: Bazı kadınlar eğer çalıyorlarsa diğer kadınlara göre daha zor ve riskli koşullarda çalışıyor olabilirler. Örneğin kimyasal maddelerin, radyasyonun etkisinin fazla olduğu yerlerde çalışan kadınlar özellikle dikkat etmelidirler. Çünkü gebelik öncesi bu zararlı etkenlere yoğun şekilde maruz kalmak gebeliği olumsuz etkileyebilecektir. Gebelik öncesinde gerekli önlemleri almak gerekir. Ya başka bir işte çalışmak ya da işten bir süre izin almak düşünülebilir.
Gebeliğe tam olarak karar vermek: Gebe kalmadan önce gebelik kararını kesin olarak vermek gerekir. Bunun için eşle konuyu netliğe kavuşturmak oldukça önemlidir. Her şey eşler arasında tam olarak konuşulmuş olmalıdır. Bundan sonra zihinsel olarak kendini gebeliğe ve bebek sahibi olmaya hazırlamak gerekecektir.
Başka bir çocuk veya çocuklar var ise onlara nasıl davranılacağı konusunda ve onların nasıl bakılacağı konusunda şimdiden bilgilenmek gerekecektir. Çünkü gerek hamilelik durumunda gerekse de bebek doğduktan sonra diğer çocuklar asla ihmal edilmemelidir.
Kaynak: kadinlikbilinci.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title