Bebeğin doğum tarihini doğaya bırakın…

Bebekler dünyaya gelmeye hazır olduğunda, doğum ağrıları ve doğum süreci başlıyor. Doğuma en yakın hazır olan sistem de akciğerler. Hemen doğum öncesi annede bazı hormonlar salgılanıyor ve bebeğin akciğerlerini dünyaya hazırlıyor. Prematüre, yani zamanından önce dünyaya gelen bebeklerde yaşanan en büyük sorun akciğerin gelişmemiş olmasıdır. Böyle doğan bebekler çoğu zaman ya solunum makinesine bağlanarak ya da oksijenle gözlem altında tutularak akciğerlerinin olgunlaşması beklenir.
 
Görünen o ki, doğum süreci kendiliğinden başlamadan, isteğe bağlı, randevulu sezaryen tarihi belirleyen anneler ve hekimler el ele verip, aynı durumu kendileri yaratıyorlar. Araştırma sonuçları, çocuğun, zamanından değil 1 hafta, birkaç gün önce bile dünyaya getirilmesinin astımla sonuçlanabileceğini gösteriyor.
 
Tabi ki gönül ister ki, her çocuk problemsiz bir şekilde, sağlıklı olarak normal doğumla dünyaya gelsin. Çünkü normal doğumda çocuk annenin doğum kanalından geçerken, annenin sağlıklı bakterileri ile temas etmesi, çocuğun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca, doğum kanalından geçerken çocuğun akciğerlerindeki sıvı basınçla dışarı atıldığı için akciğer sorunları daha az görülüyor. Ama yine biliyoruz ki bazen doğumun sağlıklı ilerlememesi sonucu bebeğin veya annenin hayatını tehdit eden durumlarda sezaryen kararı verilmesi gerekiyor. Ve bu şekilde doğum yapan anneler bir sonraki doğumlarını da sezaryen ile yapmak zorunda kalıyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bile, ikinci sezaryenin de en azından, önceden belirlenen bir tarihte değil, doğum başladığı anda gerçekleşmesini sağlayarak çocuğunuzun ileride akciğer sorunları ve astım gibi hastalıklarla mücadele ederek hayatını geçirmesini önleyebilirsiniz.
 
Özetle, sevgili anneler. Mümkünse cesaretinizi toplayıp normal doğumu deneyin. Dünyada bir kişi bile başardıysa siz de başarabilirsiniz. Yok, eğer sezaryen olacaksa da en azından bunun tarihini belirlemeyi doğaya bırakın.
 
Kaynak: hurriyetaile.com

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak
 
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title