Bebek nasıl yıkanır?

Bebeğinizin ilk banyosu gerçek bir dönüm noktasıdır. Hareket eden bir yeni doğan bebeği yıkamak pratik gerektirir. Bu nedenle rahat olun; her seferinde daha kolaylaşır ve zamanla bebeğiniz etrafa su sıçratmayı sever hale gelir. Bebeğin ilk banyosu gerçek bir dönüm noktasıdır; fakat ne zaman, nerede ve nasıl yaptırılacağı, her ebeveynin aklındaki sorulardır. Hareket eden -zaman zaman çığlık atan yeni doğan bebeği yıkamak pratik gerektirir. Bu nedenle rahat olun; yeni doğan banyosu her seferinde daha kolaylaşır ve zamanla bebeğiniz etrafa su sıçratmayı sever hale gelir. Bu bölümde temel banyo sorularınızı yanıtlıyor ve ipuçları vererek bebek yatmadan önceki banyo zamanının hem siz hem de bebeğiniz için eğlenceli ve kolay olmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Ne Zaman Banyo Yaptırmalı?

Bebeğinizi ne sıklıkta yıkamaya ihtiyaç duyacağınız, bebeğinizin yaşıyla bağlantılıdır. Yeni doğan bebeğinizi haftada iki veya üç defa yıkamak, bez bölgesini temiz tuttuğunuz ve elleriyle yüzünü günde birkaç defa yıkadığınız takdirde yeterli olur. Kusmadıkları sürece ve bir şekilde kendilerini kirletmezlerse yeni doğanlar o kadar da kirlenmezler. Bebeğinizin yaşı ilerledikçe, özellikle emeklemeye ve ilk yemeğini yemeye başladıktan sonra, düzenli olarak banyo yapma ihtiyacı artar. Zamanla bebeğiniz yürümeye başladığında hemen her akşam banyo yaptırmanız gerekebilir. Bu banyo yoğun bir günün kirini temizlemek için olmasa bile en azından bebek yatmadan önce sakinleştirmek için önemli olur. Banyo yaptırmak için en iyi zaman nedir? Genel olarak, eğer çok aç değilse, yeni doğan bebeğinizi yemek zamanlarından önce yıkamak en iyisidir. Yemekten çok kısa süre sonra olursa kusabilir. Daha büyük bebekleri, gece için temizlik sağladığından ve bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacağından gece yatmadan önce yıkamak en iyisidir. Şöyle bir akşam rutini geliştirmek isteyebilirsiniz: Banyo yaptırmak, masal okumak ve sonra uyku vakti. Fakat bebeğinizi ne zaman gerekliyse o zaman yıkamanız konusunda kararınızı elbette kendiniz vereceksiniz.

Yeni Doğan Bebek Banyosu: Ama Nasıl?

Bebeğinizin göbek bağı kalıntısının düşmesinden önce, (doğumdan sonraki 10 gün ile 3 hafta arasında) göbek bağı kalıntısının ıslanmasını engellemek için sünger ile banyo yaptırmak en iyisi olur. İşte bunun nasıl olacağı: Bebeğinizi yumuşak, düz bir yere yatırın (temiz bir havlunun üstüne de olabilir). Bir leğen dolusu ılık su ve bir sünger veya banyo bezi hazırlayın. Bebeğinizi sıcak tutacak şekilde sarıp her seferinde bir uzvunu açığa çıkararak yumuşak bir şekilde silebilirsiniz. Yavaşça bastırarak kurulayıp bir sonraki uzva geçin. Eğer kazara göbek bağı kalıntısını ıslatırsanız havluyla yavaşça bastırarak kurulamanız gerekir.

Büyük Banyo

Göbek bağı düştüğünde bebeğiniz leğende veya bebek küvetinde gerçek bir banyo yapmaya hazırdır. Hangisini kullanırsanız kullanın, dibine bir havlu yerleştirerek yumuşak olmasını sağlamanız önemli. Eşinizin de yanınızda olarak, kaygan yavrunuzu tutmanıza yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Yeni doğan bebek banyosu için ihtiyacınız olabilecek tüm malzemeyi önceden hazırlayın ki banyo sırasında bir şeyleri aramanız gerekmesin. İşte örnek bir liste: • Büyük bir havlu • Yumuşak bir el bezi • Pamuk topları • Bebek sabunu veya sıvı sabun • Eğer gerekliyse, göz yakmayan bebek şampuanı • Bebekler için saç fırçası veya tarak Sabunun yukarıda listelenmiş olmasına rağmen, birikmiş kirler sadece su ile temizlenebileceği için bebeğinizde çoğunlukla sabun kullanmayacaksınız. Sabun, bebeğinizin cildindeki doğal nemlendiricileri çıkarabilir ve derisini kurutabilir. Bebeğinizi etkin bir şekilde temizlemek için sadece 5 cm yüksekliğinde ılık su yeterli olur. Karnının üzerine ılık bir bez koyarak üşütmesini engelleyebilirsiniz. İlk banyolarının uzun ve yoğun olması gerekli değildir, fakat temizlik sağlanmalıdır. Bebeğinizi sıkıca tutup üzerinde birikmiş kiri ve ölü deriyi kibarca temizleyebilirsiniz.

Bir eliniz banyo süresince, daima bebeğinizin üzerinde olsun.

Yeni doğmuş bebeğinizin başını ve sırtını banyo boyunca desteklemeniz gerekir. Bu durum kendi başına oturabilen daha büyük bebekler için de geçerlidir. Bebeğinizi yıkadığınız sürede şunlara özellikle dikkat edin: • Genital organlar ve bez bölgeleri. • Eller ve ayaklar. El ve ayak parmaklarının aralarını da kontrol ediniz. • Yüz ve boyun. Eğer gözlerinin çevresinde kir veya çapak birikmişse, pamuk topları ile içeriden dışarıya doğru nazik hareketlerle temizleyebilirsiniz.

Gizli Kir

Yeni doğanlar fazla kirlenmiyor olabilirler fakat hiç beklemediğiniz yerlerde kir de biriktirebilirler. Şu bölgeleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin: • Dizlerin, ensenin ve kalçaların arkasındaki katlar. • Koltukaltları – pijamalarından kaynaklanan hav burada birikebilir. • Kulaklarının arkası.

Saç bakımı

Her bebek, başı tamamen saçlı olarak doğmaz, eğer sizin bebeğinizin saçı varsa, gerekli olması durumunda gözleri yakmayan bir şampuanla yıkayabilirsiniz. Sadece bir miktar şampuanı saçına uygulayıp durulamadan önce kısa bir süre için başında bırakabilirsiniz. Bu yaştayken saçını ovmanız gerekmez. Bebeğinizin saçını banyonun sonunda yıkayınız ki banyo boyunca sabunlu su içinde oturmasın. Son olarak, ilk birkaç banyosunda bebeğiniz ağlarsa şaşırmayın. Sadece alışık olmadığı bir hisse tepki veriyor. Oda ve su sıcaklığını rahatsız etmeyecek bir seviyede tutup (yeni doğan bebeklerin banyosu su sıcaklığı için aşağıdaki bilgileri kontrol ediniz) onu pışpışlayarak ve şarkı söyleyerek sakinleştirebilirsiniz. Yakında banyoyu sevmeyi öğrenir.

Banyo Zamanı Uyarıları

Bebeğinizi yıkamak çok eğlenceli olabilecekken iki güvenlik unsuru çok önemlidir: Su sıcaklığı ve bebeğinizi yalnız bırakmamak.

Aşırı Sıcak

Bebeğinizin cildi sizinkinden daha hassastır. Bunun sonucu olarak, size normal gelen su sıcaklığı onun için aşırı olabilir. Bebeğinizi suyun yakınında herhangi bir yere bırakmadan önce sıcaklığını bileğinizin arka tarafı veya dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Bu bölgeler elinize göre daha hassastırlar. Ilık olması lazım fakat çok sıcak değil. Dikkate almanız gereken diğer ipuçları: • Bir bebek banyosu termometresi satın alabilirsiniz. Bebek banyosu için uygun sıcaklık 32 derece ve altıdır.

Evde Tek Başına?

Hatırlamanız gereken en önemli şey, bebeğinize banyo yaptırırken onu hiçbir zaman yalnız bırakmamak. Risk almayın. Banyo yaptırırken başka bir işe bakmanız gerekirse her zaman bebeğinizi sarıp yanınızda götürebilirsiniz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Prima

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title