Neden bebeğimize kitap okuruz?

Bebeğinize kitap okumanın faydalarının neler olduğunu merak ediyor musunuz? Ufak bir bebek sizin her yaptığınızı ve bunun nedenini anlamayabilir. Ama bebeğinizle konuşmak için onun her şeyi anlayacağı yaşa gelmesini elbette beklememelisiniz. Öyle olsaydı, ninnileri yeni doğan bir bebeğe söylemememiz veya oyuncak olarak ona çıngırak vermememiz gerekirdi.

Bebeğinize kitap okumak, yıllarca sürdüreceğiniz mükemmel bir paylaşım ve teşviktir.

Sesli okumak;

*Bebeğe iletişimi öğretir.

*Sayılar, harfler, renkler ve şekiller kullanılarak, bu bilgilere eğlenceli bir giriş yapmasını sağlar.

*Dinleme yeteneği, hafıza ve kelime hazinesinin güçlenmesini sağlar.

*Bebeğe çevresinde yaşananlar hakkında bilgi verir.

Bebekler, birinci yaşları dolduğunda konuşmaları için gereken bütün anadillerindeki sesleri öğrenmiş olurlar. Ona ne kadar çok kitap okursanız, o kadar çok ses ve kelime öğrenecek ve güzel konuşacaktır.

Kelimeler duymak, bebeğin beyninde kelimeler arasında koordinasyonu zenginleştirir. Ebeveynlerinin çok sık kitap okuduğu ve konuştuğu bebekler 2 yaşına geldiklerinde, kitap okunmayan çocuklara göre daha fazla kelime biliyor olurlar. Ve kendisine kitap okunan çocuklar okumayı daha kolay öğreniyorlar.

Okuduğunuz zaman, çocuğunuz sizin değişik vurgu ve tonlamalarınızı duyacak ve sosyal, duygusal gelişimine de yardımcı olacaktır. Okumak, ayrıca bebeğinizi bakmaya, işaret etmeye, dokunmaya, ve soruları cevaplamaya da teşvik eder. Bunların tümü, sosyal anlamda gelişme ve düşünce becerileri kazandırır. Ses taklitleri, akılda kalan resimler ve öğrenilen kelimelerle bebeğinizin dil becerisi gelişir.

Fakat, çocuğunuza kitap okumanın en önemli sebebi, kitap okuma aktivitesiyle birlikte sizin sesinizi duyuyor ve yakınlığınızı hissediyor olmasıdır.  Eğer bebeğiniz, çocuğunuz siz okurken eğlenceli, heyecanlı ve ilgiliyse, okumayı seven ve kitaplarla yakınlaşan bireyler yetişiyor demektir.

 

Farklı yaşlarda farklı seviyeler

Ufak bebekler kitaptaki resimlerin ne anlama geldiğini anlamayabilirler, ama resimlere odaklanabilirler, suratlara, parlak renklere, kontrast desenlere dikkat ederler. Ninniler söylediğiniz ya da kitap okuduğunuzda bebeğinizi eğlendirir ve rahatlatırsınız.

4-6 ay arasında, bebeğiniz kitaplara ilgi göstermeye başlayabilir. Kitapları tutabilir, almaya çalışabilir, ama aynı zamanda ağzına alabilir, çiğneyebilir, düşürebilir. Bunun için bebekler için tasarlanmış yumuşak, bez kitaplar seçebilirsiniz.

6-12 ay arasında çocuğunuz objelerin resimlerini anlamaya başlar, ve çoğunlukla sevdiği tercih ettiği resimler, sayfalar ve hatta hikayeler olacaktır. Bebeğiniz siz okurken kitabı almaya çalışmak, sesler çıkarmak gibi tepkiler verecektir. 12 aylık olduğunda da sizin de yardımınızla sayfa çevirmeye başlayacaktır. Sayfalardaki objeleri işaret edecek ve sizin çıkardığınız sesleri tekrar edecektir.

 

Ne zaman ve nasıl okumalı?

Bebeğinize kitap okumak için malzemeye ve zahmete girmenize gerek yoktur. Tek gerekli olan; siz bebeğiniz ve herhangi bir kitaptır. Her seferinde birkaç dakika okuyun ama bu okumaları sürekli yapın. Kitabı bir seferde bitirmeye çalışmayın. Bebeğinizin ve sizin eğlendiğiniz sayfalarda yoğunlaşın.

Her gün okuma saati belirleyin. Bu muhtemelen uyku zamanlarından hemen önce olacaktır. Hem uykudan önce birlikte bu şekilde vakit geçirmek iki taraf için de çok güzel olacak, uykudan önce bir rutin oluşturacağından hayat daha kolay olacaktır. Bebeğinizin sakinleşmesini sağlar ve uyku zamanı için heveslenmesini  sağlar.

Gün içinde de farklı zamanlarda okumak iyidir. Bebeğinizin altının kuru, karnının tok ve algılarının açık olduğu bir zamanı seçmelisiniz. Kitaplar bekleyeceğiniz zamanlarda ve yerlerde de elinizin altında olabilir. Mesela doktor için odada randevu saatini beklerken, ya da markette sıra beklerken gibi..

 

İşte size okuma için taktikler:

-Kitap okurken bebeğinize sarılmak, onun güvenme, sıcak ve sizinle bağlı hissetmesini sağlar.

-Vurgulu ve yeri geldiğinde sesinizi karakterlere göre değiştirip, ses tonunuzu yükseltip alçaltarak okuyun.

-Yazılanları aynen okumaya çalışmayın. Arada bir durun ve sorular sorup yazılanlar veya resimler hakkında yorumlar yapın.  (Kedi nerede? Aaa burada! Ne kadar şirin siyah bir kedi…) Çocuğunuz henüz yanıt veremez ama bunlar aklının bir kenarında duracaktır.

-Ninniler söyleyin, komik hayvan taklitleri yapın, okumanın zevkli bir aktivite olduğunu gösterecek her şeyi yapın.

-Bebekler sözlerin şarkıların, vs tekrar edilmesini çok severler ve bundan öğrenirler. Bu sebeple kitapları tekrar tekrar okumaktan çekinmeyin. Tekrar okurken de vurguların her seferinde benzer olmasına dikkat edin.

-Bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde, onu eskisine göre daha farklı olarak ,  sert kalın kapaklı ve sert sayfalı kitaplarla okumaya teşvik edebilirsiniz.

 

Neler okumalı?

Bebekler için seçeceğiniz kitaplar basit, tekrarlayan metinler içeren ve net resimli kitaplar olmalıdır. İlk birkaç ay içerisinde çocuğunuz sesinizi dinlemekten hoşlanır, bu sebeple herhangi bir şey okuyabilirsiniz. Özellikle de tekerleme içeren yazılar.. Bebeğinizin resimlere bakmaktan hoşlanmasından ötürü düz fon üzerine basit resimler olan kitaplar seçmelisiniz.

Bebeğiniz eliyle kavramaya başladığında, içerisinde suratlar, parlak renkler ve şekiller olan kumaş veya vinil kitaplar okuyabilirsiniz. Bebeğiniz kitapların içeriğinden anlamaya başladıktan sonra karton veya sert sayfaları olan ve içerisinde bebek resimleri ve bildiği objelerin (oyuncak, meyve, …) resimleri olan kitaplar okuyabilirsiniz. Yemek yemeğe başladıktan ya da banyo küvetinde vakit geçirmeye başladıktan sonra bu konseptleri içeren basit hikaye kitapları okuyabilirsiniz. Konuşmaya başladığında ise bebeğinizin tekrar edebileceği kelimeler ve basit paragraflar içeren kitaplar seçebilirsiniz.

Aynalı ve değişik dokulu kumaşlar içeren kitaplar da bu yaş grupları için çok idealdir. Kitapları ellerinde tutup oynayabilirler. Kalın sayfalı kitaplar bebeklerin sayfalarını çevirebilmeleri açısından uygundur. Kumaş ve vinil kitapları gittiğiniz her yerde bebeğinizin yanında bulundurabilirsiniz, yıkanabilir özellikleri sebebiyle küvette bile kullanılabilir. Bebekler her yaşta tanıdıkları, sevdikleri kişilerin fotoğraflarından oluşan albümlere bakmaya bayılırlar. Ayrıca her bebeğin bir tekerlemeli ninni kitabı olmalıdır.

Bebeğinizin iyi bir kitap okuyucusu olmasının en iyi yolu evin her yerinde kitaplar olmasıdır. Bebeğiniz oyuncak sepetini açıp içinden oyuncak seçme yaşına geldiğinde, oyuncak sepetine kitap da koymalısınız.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: uykusuzanneler.com

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title