Kakasını yaparken zorlanıyor mu?

Makat deliği içi veya çıkış yerinde ince yüzeysel veya hafif derin çatlak veya yarığa anal fissür denir. Anal fissürün ana belirtisi dışkıda kanamadır ki dışkısında kan olan çocukların %90’ında anal çatlaklar vardır.
Belirtileri nelerdir?
 
*Dışkıda veya bezde parlak kırmızı kan olması (ancak bu kan çoğu kez sadece ince çizgilenme veya noktalanma şeklinde olur)
*Tuvalet kağıdına bulaşma şeklinde taze kanama olabilir,
*Dışkılama sırasında acıma, ağlama olabilir;
*Dışkılama dışı zamanlarda kaşıntıya neden olabilir;
*Kaba etleri ayırdığınızda anüste genelde saat 6 veya 12 hizasında yüzeysel yarık veya çatlak görülebilir. Çatlağa dokunulduğunda çok acır.
*Kanama dışkılamadan sonra kısa sürede kendi kendine durur. *Bazen tuvalet kağıdı ile makata kompres yaparak kanamayı durdurmak için yardım gerekebilir.
Nedenleri nelerdir?
 
Anal fissür ortaya çıkması için dışkının çok sert olması gerekmez. Bol miktarda, sık veya hızlı dışkılama da anal fissür nedeni olabilir.
Tedavisi nedir?
 
Sıcak suya oturma banyosu, dışkının sert olmasına engel olacak lifli beslenme, gerekirse hafif nemlendirici kremler veya kortizonlu pomadlar uygulanması yararlı olabilir. Makat temizliğinde sabun kullanılmamalıdır; hem acıtır hem de kurutarak iyileşmeyi geciktirir.
 
 
 
Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title