Çocuğum Yanlışlıkla İlaç İçti, Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuz yanlışlıkla kendisine ya da size ait herhangi bir ilacı içtiğinde, sürmemesi gereken yere sürdüğünde ya da döktüğünde acil servise başvurmalısınız!

Aşağıdaki davranışlar; “çocuğu ilaçtan dolayı ciddi zarar görmüş ya da kaybedilmiş” ailelerin sarf ettiği sözlerdir, gerçektir. Onlar pişman, siz pişman olmayın!

– Sadece ateş düşürücüydü, bir şey olmaz sandım karaciğer nakli yapılacak.

– Dedesinin göz damlasıydı, ilacın tamamı zaten 5 mililitre, ne olabilirdi ki dedim, ilacın çoğu kabındaydı zaten, çalkaladım anladım. Ama yanılmışım, kalbi 2 defa durdu meğer kilosuna göre bir damlası bile çok zehirliymiş.

– 2 defa kusunca ilacı çıkardı sandım, aksine kusunca 2 defa yakmış boğazını, öksürünce de akciğerine kaçırmış şimdi solunum makinesine bağlı.

– Siğil ilacının fırçasını buldum ağzında önemsemedim, yemek borusu yırtıldı.

– Yutmamıştı, hatta tek tek saydım eksik hap yoktu, sadece ağzında çiğnemiş ama meğer kalp krizi riski varmış.

– Bir hap attı ağzına, hemen soktum parmağımı, ağzında olup olmadığına bakmadan, parmağımı sokunca hapı nefes borusuna iyice itmişim bilmeden, solunumu durdu.

– Masanın üzerindeki ilaçları içmiş, sonra da tekrar kabına koymuş, farkında bile değilim, yatağında mosmor yatıyordu. Keşke ulaşamayacağı bir yere koysaydım.

– Önemsemedik önce, yoğurt yedirdik-ayran içirdik. Hatta babası parmak attı-tuzlu su içirip kusturdu, yanımızda uyuttuk ama gece.. Anne yüreği işte uyandım, onu da uyandırmaya çalıştım..Uyanmadı…Uyanmadı…Biz de hemen acile getirdik meğer çok geç kalmışız…

– Telaştan ilacın kutusunu almadım meğer panzehiri varmış ama doktorlar ne içtiğini ne kadar içtiğini bilmedikleri için veremediler, eve geri dönene kadar 1 saat geçti, ne rengini hatırlayabildim ne ismini, telaştan beynim durmuş… Doktorlar elinden geleni yaptı, Allah var haklarını yiyemem…Oğlum şimdi cennette meleklerle uyuyor…

“Sandım, zannettim, öyle biliyordum, bana öyle geldi…” Bunlar yasak ve çocuğa zarar verecek kelimeler. Son pişmanlık fayda etmez, bu iş şakaya gelmez.

 

PEKİ BAŞIMIZA BÖYLE BİR ŞEY GELİNCE NE YAPMALI, NE YAPMAMALI?

* Hemen en yakın acil servise gidin.

* Acile giderken; ilacın kutusunu, ilacın paketini, yere düşen tüm ilaç parçalarını, ilacın şişesini, içmiş olabileceği diğer tüm ilaçları, ilaca ait reçeteyi, kısacası ilaca ait her şeyi mutlaka götürün!

* Kendiniz bir müdahalede bulunmaya çalışıp küçüğe vakit kaybettirmeyin. Kusturmaya çalışmayın, ağız içinde görmediğiniz hapları körlemesine çıkartmaya çalışmayın. Panzehiri olsun diye yoğurt vb. yedirmekle vakit kaybetmeyin. Eğer hiçbir şekilde bunları yapamıyorsanız “114 Zehir Danışma Hattı”nı arayın.

 

BUNLARA DİKKAT EDİN!

* Çocukların önünde ilaç içmeyin.

* Üzerinde şirin çizgi film karakterlerinin olduğu ilaçları tercih etmeyin.

* Çocuğa ilacın “ilaç” olduğunu anlatın.

* İçsin diye ilacı “cici” bir şey gibi göstermeyin.

* İlaçtan ne nefret ettirin ne de ilaca özendirin. (ilaçların bazılarının tadı özellikle kötü üretilir ki çocuk bilmeden içtiğinde tiksinip elinden atsın)

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Dr. Attila

Çocuğum Yanlışlıkla İlaç İçti, Ne Yapmalıyım?
5 (100%) 2 votes


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title