Çocuk Cerrahisi Uzmanı Cem Kara Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1

Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilmeniz Gerekenler…

Ülkemizde çocuklara en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Son yıllarda sünnet konusunda gündeme oturan ve özellikle de sosyal yapısı gelişmiş, kültürel düzeyi yüksek ailelerde yaygınlaşmaya başlamıştır.

Yenidoğan sünnetinin bize getirdiği yararlar nelerdir?

Erken yapıldığında yenidoğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının, sünnetsiz çocuklara oranla ortalama 10 kat azaldığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonları yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı oldukça az görülür. Sadece lokal anestezi uygulanır. Bu nedenle sünnet işlemi öncesine bebeğin aç kalması gerekmez.

Sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay olur ve işlem sonrası kanama riski çok az olur. Yenidoğan sünneti sırasında bebekler de ağrı duyar ancak bunu önlemek için işlem öncesinde penisin çevresine yarım saat önce uyuşturucu etkili bir krem sürülür, ayrıca sünnet işlemi sırasında da çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde yine penis çevresine enjekte edilir. Ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir.

Bu lokal ağrı kesicinin sünnet sonrasında etkisi ortadan kalksa dahi evde ağrı kesici kullanmaya gerek kalmaz. Sünnet işlemi sonrasında bakım çok kolay olur.Bu günlerse siz ve bebeğiniz bu işi beraber bir sağlık görevlisine ihtiyaç duymadan rahatça halledebilirsiniz.

Dr Cem Kara2Yenidoğan sünneti nerede, nasıl yapılır? Ne kadar sürer?

Bebek doğduktan sonraki ilk 24-48 saat sonra, sünnet olmasına engel olacak tıbbı bir neden olmazsa ameliyathanede özel olarak ısıtılmış ameliyat masasında yapılır. Klasik cerrahi sünnet yöntemi ile yapılabileceği gibi; Çan, Gomco klampı gibi aletler yardımı ile dikişsiz olarak sünnet yapılabilir. Sünnet işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer.

Sünnetin işlemi sırasında ve sonrasında olası komplikasyonlar nelerdir?

Uygun olmayan şartlarda ve ortamlarda, ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan sünnetler kalıcı sakatlıklar da dahil ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Toplumun yarısına uygulanan bir cerrahi girişim olduğu düşünülürse, ortaya çıkan risk daha net olarak anlaşılabilir. Sünnet sonrası dönemde enfeksiyon, kanama, eksik veya fazla derinin kalması ve oldukça sık olarak da estetik kusurlar olarak sayılabilecek ve ikincil cerrahiler gerektiren ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Komplikasyonlardan kaçınmak, sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılamasını sağlamakla mümkündür.

Sünnet ne zaman yapılamaz?

Hiçbir cerrahi girişimin yapılamayacağı genel hastalıklar dışında; hipospadyas, epispadyas gibi penisin doğumsal anomalilerinde, bilinen ailesel kan hastalıkları olması durumunda yapılamaz.

Yenidoğan sünneti sonrası evde bakım nasıl olur?

Yenidoğan sünneti sonrası penisin çevresini saran saydam renkli bir pansuman materyali ile karşılaşırsınız, bu pansuman materyali bebeğiniz çişini yaptıkça bezinin içine kendiliğinden düşecektir, bundan sonra size sadece bezini her açtığınızda antiseptik olarak vereceğimiz merhemi sürme işi kalacaktır. Bunun dışında rutin olarak antibiyotik kullanılmaz. Bebeğin bezli olması bir avantajdır ve normal şekilde bezlenmeye devam edilir. İki gün sonra artık normal şartlardaki banyosunu yapabilecek hale gelir.

Bebeklerde sünnet sonrası ağrı kesici kullanmaya genellikle ihtiyaç duymayız.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cem Kara

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Cem Kara Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilmeniz Gerekenler
5 (100%) 8 votes


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title